18.02.

8.-Mai-Straße 28/Klagenfurt

Utorak, 18.2.2020

19.00 Nina Dragičević: The Music Between Them – Glazba u lezbijskim zejednicama | Predavanje i slušaonica (na engleskom jeziku)
Kad se govori o lezbijkama, prva na pamet pada Sapfa, „prva pjesnikinja lezbijka“. Međutim, Sapfa je bila glazbenica i kantautorica, njezini su se tektstovi pjevali, kako je ona to sročila, „prijateljima na radost“.
U svojoj najrecentnijoj knjizi ‘Glazba među njima’, Nina Dragičević govori o brojnim razinama na kojima glazba igra važnu ulogu u ovim procesima. Predavanje uzima u obzir povijest glazbe u lezbijskim zajednicama – glazbu koju su skladale glazbenice koje su lezbijke, kao i onu glazbu koja se
reproducira(la) u lezbijskim kontekstima – i njezin emancipatorski utjecaj. Što su lezbijke slušale (ili još uvijek slušaju) i kako ih je ta glazba povezala?
Nina Dragičević je skladateljica, umjetnica zvučnih instalacija i spisateljica s magisterijem iz sociologije. Autorica je tri knjige; jednog romana, i dvije esejističke monografije. Autorica je brojnih elektro-akustičnih skladbi i zvučnih instalacija.

20.00 Doris Leibetseder: Express yourself | Live video instalacija – predavanje o knjizi Queere Tracks „Rodna euforija i intersekcija u rock i pop glazbi“
Doris Leibetseder svojim predavanjem širi vidljivost i slušanost transgender i queergender (rodno nebinarnih) glazbenica/ ka rock i pop žanra. Fokus joj leži osobito na intersekcionalnim aspektima spomenutih glazbenika i na tome na kako i na koji način druge/i glazbenice/i obrađivaju transgender teme. Slušat će se izabrani glazbeni primjeri od umjetnica/ka poput Angel Haze, La Gata, Coyote Grace, Ezra Furman, Arcade Fire itd.
Doris Leibetseder je bila djelatnica Sveučilišta u Klagenfurtu, a trenutno se bavi istraživačkim radom na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj. Autorica je nogobrojnih internacionalnih publikacija iz područja glazbe, queer i transgender.